30 de julio de 2011

Algas para el coche

Seguramente habréis oído la iniciativa de Repsol de producir biodiésel a partir de microalgas.

La idea de utilizar aceites vegetales como materia prima para combustibles ya la propuso Rudolf Diesel en la Expo Mundial de París de 1898, con un modelo de motor diésel alimentado por aceite de cacahuete.
Los precios competentes del petróleo hicieron que el biodiésel cayera en desuso pero la preocupación por el impacto ambiental y el agotamiento de los recursos fósiles ha hecho recuperar la alternativa vegetal.
El biodiésel parte de una materia prima renovable y reduce las emisiones contaminantes como el monóxido de carbono.
¿Dónde está la gracia de los cacahuetes, la soja, la caña de azúcar y las microalgas?
En sus aceites, que combinados con determinados alcoholes sufren una reacción química que da lugar al biodiésel y a un compuesto secundario que puede ser usado en cosmética. 

Para obtener estos aceites vegetales las plantas necesitan poco más que agua, luz y CO2. Lo que hace las microalgas una opción interesante es que su capacidad para producir aceites es más eficiente que la de los cultivos convencionales y puede crecer en una especie de columnas de agua verticales que reducen notablemente la superficie necesaria. Esto, en teoría, ayuda a evitar el problema de la deforestación para crear grandes extensiones agrícolas y ofrece una alternativa que no entraría en competencia con la alimentación, ya que no se usan cereales ni semillas que formen parte de la cadena alimentaria.

Dentro de los inconvenientes uno de los principales es la inversión que supone adaptar no sólo los vehículos sino también las plantas de producción con infraestructuras distintas a las establecidas para permitir el crecimiento a gran escala de las microalgas, su suministro de luz, CO2, etc. 
Al igual que en otras tecnologías cuesta conocer los datos reales, transparentes, sobre la eficiencia, los residuos que se generan, etc. Ninguna opción está libre de inconvenientes.

Buscar fuentes de energías renovables sin olvidar el problema de base: que vamos agotando los recursos a nuestro paso con esta ambición por crecer, por tener más y mejor y al momento. No nos haría mal un ejercicio de reflexión y autocrítica de nuestro plan de crecimiento  paralelo al desarrollo de cualquier tecnología alternativa.

Microalgas, por Casandra

5 comentarios:

  1. Intenta explicar això mateix a EEUU, on el preu de la benzina sempre ha estat de riure. Allà qui es compra un cotxe de menys de 150 CV és un pringat. I per suposat no els hi mencionis que existeix el diesel com alternativa a la benzina convencional!

    El tema del biodiesel és complicat, doncs suposaria una revolució no només ambiental, si no econòmica. Pensa que l'hegemonia dels països de l'OPEP es veuria molt afectada, cosa que no interessa un nombre de persones que es pot contar amb els dits de les dues mans. Mentre hi hagi diners per mantenir totes les patents d'alternatives als motors actuals tancades a una caixa forta no hi haurà cap solució més que baixar-se els pantalons davant dels exportadors de petroli.

    Pensa que una de les coses que més ha trontollat durant aquesta crisi és el preu del petroli, que va arrribar a fregar un preu que el feia perjudicial, en el sentit que si tu pagues el barril a X i d'aquest barril surt l'energia per generar un producte A que vens a Y, Y-X ha de ser >0 per tal que generar A sigui rentable. Si Y-X<0 i Y no es rentable Y deixa de fabircar-se. I aquest Y pot ser quelcom tan "superflu" com una joguina d'ou kinder o tant important com una sabata.

    La ciència i els seus avenços no haurien de tenir por de que puguin quedar tancades a un calaix per culpa de 4 fills de p*** que només pensen en enriquir-se com a desgraciats. Si el petroli no s'haguès encarit tant gràcies a alternatives com la que presentes a saber si ara no estariem sortint de la crisi a nivell mundial.

    Però en fi... saps quines són les principals zones del món per cultivar cacahuets? Mira: http://www.fas.usda.gov/psdonline/psdreport.aspx?hidReportRetrievalName=BVS&hidReportRetrievalID=918&hidReportRetrievalTemplateID=1#ancor

    La majoria son països pobrissims. Nigeria, Senegal, Vietnam... això els hi suposaria un ajut molt gran si el primer món fos responsable, però arribariem allà i els hi pagariem 4 duros per vendre'l aqui a 400 duros sota l'etiqueta "vede y ecológico".

    Fa mania el món...

    xD

    Gràcies per ser constant!

    ResponderEliminar
  2. Gràcies a tu ; )

    Ja, entenc el que dius.
    Si de fet, la meva conclusió no és "pasem-nos a les microalgues" perquè en el fons, fem el que fem li trobem el punt de vista que ens beneficiarà a costa de la resta, majoria silenciosa. Però a banda de la mala gestió que hi fem -explotar països pobres per empobrir-los encara més, no gestionar correctament els residus, etc- si és cert el que ens diuen i el petroli s'acabarà algun dia al ritme que portem, ens caldrà buscar altres vies. I arribats en aquest punt el problema, el factor crític, no sol estar en la ciència i en els aspectes tècnics, si nó en qui posa la pasta i en com asegurar-se que allò el farà encara més ric.
    Dons si, fa mania.

    :**

    ResponderEliminar
  3. El tema de les energies renovables, suposo que, mentre EEUU tingui les seves reserves i bé, també hi ha un tema de dependència... realment, cal investigar més en aquest camp, perquè realment no és rentable, i mentre les energies renovables no signifiquin no generin cash... serà una idea bonica però gens real. és trist, però mentre continuin sent cares, seran una utopia bonica però llunyana.

    ResponderEliminar
  4. Bon article de nou.

    El problema actual del biodièsel a partir de microalgues és que encara surt més barat el petroli que aquesta opció; també és més barat el biodièsel a partir d'altres fonts (com l'oli de palma) tot i que clarament l'opció de les microalgues és el més eficient en termes de sòl, és a dir, en una superfície molt petita es pot aconseguir una quantitat d'olis molt gran en comparació a qualsevol altra font d'olis. Generalment quan es parla del futur en els biodièsels aquesta és la opció que més punts té, però ara fa uns anys encara s'estava perfeccionant la tècnica per fer-la més eficient i econòmica

    ResponderEliminar
  5. Si, certament si fos el més barat i rentable, ja ho tendriem en marxa, però imagino que mentre puguin estirar del petroli...

    Gràcies per les vostres aportacions : ) sempre donen algun matís nou.

    Bon dia!

    ResponderEliminar